úterý 4. ledna 2011

Problém s kondenzací vlhkosti v komíně (doplněno)


V posledních dvou letech mám problémy s kondenzací vlhkosti v komíně. Jedná se o klasický trojsložkový komínový systém Schiedel, na který jsou napojena krbová kamna. Nad úrovní přízemí je vedený nevytápěnou půdou, tedy je v zimě promrzlý, takže v něm vlhkost kondenzuje, stéká a to se projevuje nepěknými mokrými a tmavými skvrnami u základu komína a okolo zaústění kouřovodu.

Dříve jsem tyto problémy neměl pravděpodobně hlavně proto, že se téměř denně v kamnech topilo. Zimy v posledních létech také jsou mrazivější, trvalé teploty pod nulou bývají nepřetržitě mnoho dní, což má samozřejmě velký vliv.
Kde se vůbec vlhkost v komíně bere? Rozdílem teplot a uvnitř a venku a působením větru vzniká v komínu „tah“, který netěsnostmi odsává teplý a vlhký vzduch z interiéru. Ten se cestou v prochladlém komíně ochlazuje a dosahuje rosného bodu, takže se vysráží na stěnách v podobě kapek nebo námrazy. Voda stéká po stěnách a hromadí se v dolní části komína. Jedná se o poměrně velké množství, během několika mrazivých dnů se jedná třeba o půl litru vody.

Řešením je jednak omezit průnik vzduchu z interiéru netěsnostmi (těsné nasazení kouřovodu, zavírání všech průduchů v případě netopení, kontrola těsnění dvířek kamen i vybíracího otvoru), jednak zachycování kondenzátu. Samozřejmě pomůže i to, když se jednou za pár dní v kamnech zatopí, aby se komín prohřál a vysušil.

Pro zachycování kondenzátu jsem vymyslel velice jednoduché zařízení – viz neumělý náčrtek. Z tenkého hliníkového plechu jsem udělal kruh s průměrem o 2 cm větším než je světlost komínu. Uprostřed jsem udělal díru o průměru asi 2 cm, vzniklé mezikruží jsem nastřihnul a lehce stočil do mělkého kornoutu. Ten jsem pak vložil do komína tak, aby byl napříč v horní části vybíracího otvoru. I když je hliník málo pružný, udrží se rozepřený v rouře. Kondenzát je kornoutem sváděn doprostřed a odkapává do nádobky, kterou je obyčejná plechovka. Občas množství kondenzátu zkontroluji a v případě potřeby plechovku opatrně vybíracími dvířky vyjmu a vyliju. Je také potřeba plech čistit od usazeného popílku a sazí, protože v případě vyšší vrstvy po nasáknutí ztěžkne a má tendenci sjíždět. Proto je vhodné umístit trychtýř do horní části vybíracího otvoru – jde dobře manipulovat s nádobkou a zároveň kontrolovat množství popílku. Asi by bylo lepší použít pružnější a pevnější materiál, ovšem s dostatečnou odolností proti agresivnímu kondenzátu (pozinkovaný ocelový nebo nerezový plech), který by v komíně seděl pevněji. Výhoda je, že je velice jednoduché úpravu vrátit do původního stavu.



Některé komínové systémy už s kondenzátem počítají a mají v dolním konci vsazenou nerezovou nádobku s trubičkou pro jeho odvod, ovšem je potřeba mít v dosahu odpad pro její zaústění. Od doby, kdy jsem toto zařízení nainstaloval, nemám s kondenzátem v komíně problémy – dno je maximálně trochu vlhké, ale rozhodně v něm nestojí voda jako dříve.

Doplnění:
Vyrobil jsem verzi z nerezového plechu tloušťky asi 0.5 mm. Plech je daleko pevnější, takže v komíně dobře drží. Protože byl problém kužel do komína kvůli tuhosti materiálu vůbec usadit, přišrouboval jsem na okraje v místě nastřihnutí dva šroubky M6, pomocí kterých jde kužel dobře uchopit a smáčknout. Myslím, že další úpravy už nebudou potřeba. Fotografie napoví víc.






3 komentáře:

  1. Dobrý den, my řešíme kondenzaci vody naspod plechu, který je okolo komína pi ústí na střechu. Naspodu plechu vznikají kapičky a stékají na vnějšek komína. Vůbec nevíme, jak tomu zamezit. Nemáte radu?. Děkuji, Zárubová

    OdpovědětVymazat
  2. Není mi přesně jasné, o jaký plech se jedná - asi o oplechování střechy okolo komína? Jedná se o vytápěnou místnost, nebo o nevytápěnou půdu? Jinak kondenzace je běžný fyzikální jev, kdy dochází ke srážení vzdušné vlhkosti na povrchu, který má teplotu nižší než je rosný bod okolního vzduchu. Obecně se dá potlačit dvěma způsoby - snížením vlhkosti vzduchu a/nebo zvýšením teploty povrchu tělesa. U obytné místnosti je problém buď s nedostatečnou tepelnou izolací (tepelný most), nebo průnikem vlhkosti (špatná funkce parotěsné zábrany). Pro posouzení by bylo nejlepší přiložit foto...

    OdpovědětVymazat
  3. My máme za sebou teprve první zimu v domě a ta neukázala žádné vady nebo chyby, tak snad budou i příští zimy bez problémů. Také topíme v krbových kamnech , na ta jsem se těšila z celého domu skoro nejvíc :-D . Krásně se u nich ohřejeme, když přijdeme vymrzlí z venku :-) .

    OdpovědětVymazat